במשנה במסכת אבות נאמר בן שלוש עשרה למצוות, וזהו הבסיס להלכה הקובעת כי בגיל שלוש עשרה הופך הנער לבר מצווה, אם עד עכשיו הוא קיים את מצוות התורה מתוך החיוב של האב לחנך את בנו למצוות, מגיל שלוש עשרה נכנס הנער למעמד חדש, למעמד של החייבים במצוות. טקס הבר מצווה מסמל את מעמדו של הנער כשווה זכויות וחובות בתוך הקהילה הדתית.
טקס בר המצווה – שמונה דברים שכדאי לדעת
לפי ההלכה טקס בר המצווה כולל מספר מרכיבים, הנחת תפילין, עלייה לתורה, קריאה בתורה, דרשה והתעטפות בטלית.
טקס הנחת תפילין נעשה באמצע השבוע
מאחר ובשבת חל איסור להניח תפילין ויש בו מנהגים שונים. יש הנוהגים להניח תפילין בפעם הראשונה ביום שבו מלאו לנער שלוש עשרה שנים ויש הנוהגים להתחיל להניח תפילין כחודש או חודשיים לפני שהנער מגיע לגיל שלוש עשרה, אך מהיום שבו התחיל הנער להניח תפילין הוא מחויב להניח כל יום תפילין חוץ משבתות וימי החגים.
טקס העלייה לתורה יכול להיערך בימים שבהם קוראים בתורה בבית הכנסת
בשבת, בימי שני וחמישי, בימי המועדים ובראש חודש. את טקס העלייה לתורה עורכים בבית כנסת שבו יש ספר תורה, הנער עולה לתורה ומברך את ברכות התורה. ברוב הקהילות נהוג כי בני המשפחה הקרובים של הנער גם מקבלים עלייה לתורה ואביו של הנער מברך בהזדמנות זו “ברוך שפטרני מעונשו של זה“, ברכה שמשמעותה שמהיום והלאה כל העבירות ההלכתיות שעושה הבן חלות עליו ולא על האב.
יש מנהגים שונים בקרב קהילות ישראל באשר לקריאה בתורה
יש הנוהגים כי הנער העולה לתורה קורא רק את הקטע בפרשה שאליו הוא עולה, יש הנוהגים כי הנער קורא את כל הפרשה ובקהילות ספרד, ובחלק מקהילות אשכנז, נהוג שהנער קורא רק את החלק האחרון בפרשה, את המפטיר ואת ההפטרה.
בקהילות רבות נהוג שחתן הבר מצווה נושא דרשה לאחר שעלה לתורה.
דרשת הבר מצווה נאמרת בדרך כלל בסעודת המצווה המתלווה לטקס, בשבת או באחד מימי השבוע.
בקהילות תימן נהגו שלא לערוך טקס בר מצווה. הנער החל להניח תפילין מגיל תשע ללא טקס והחל מגיל שלוש עשרה הוא צורף למניין. בארץ ישראל הצטרפו היהודים התימניים למנהג המקומי והחלו לערוך גם טקס בר מצווה ביום שבו מלאו לנער שלוש עשרה שנה.
בקרב עדות המזרח ואצל האשכנזים יוצאי גרמניה נהוג כי הנער מתעטף בטלית החל מבר המצווה שלו, בקהילות האשכנז האחרות, נוהגים להתעטף בטלית, רק לאחר הנישואין. אך גם אלו שלא נוהגים להתעטף בטלית באופן קבוע לפני החתונה, נוהגים להתעטף בטלית ביום הבר מצווה ולברך את הברכה: “ברוך אתה…… אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להתעטף בטלית“.
נערים רבים מכל העדות חוגגים את העלייה לתורה בטקס מיוחד ומרגש בכותל המערבי. העלייה לתורה בכותל המערבי היא חוויה מיוחדת וטקס מרגש לנער הבר מצווה לבני המשפחה ולאורחים.
בפורטל בר מצווה בכותל תוכלו לדלות מידע על ארגון טקס בר מצווה בכותל המערבי, על סעודות מצווה לאחר הטקס, על ההכנה לטקס, על הלימוד של הקריאה בתורה על ידי רב מוסמך, חיבור דרשה ועוד נותני שירות שיעזרו לכם לארגן טקס מרגש ומיוחד.