טקס בר מצווה בכותל
על משמעות העלייה לתורה
עיקרו של טקס בר המצווה הוא העלייה לתורה. לפי המסורת קוראים בתורה בשבתות, בימי שני וחמישי, בחגים ובמועדים. התפילה בשבת מחולקת לשלושה חלקים, תפילת שחרית, קריאת התורה וההפטרה ותפילת מוסף. בשבת קוראים את כל הפרשה ובימי שני וחמישי קוראים חלק קצר מפרשת השבוע של אותו השבוע, לפי המסורת נהוג לקרוא לפחות עשרה פסוקים. כאשר רוצים לקיים את טקס העלייה לתורה על יד הכותל, אפשר לקיים אותו ביום שני או רביעי, הימים שבהם מוציאים את ספרי התורה וקוראים בהם.
מושגים שחשוב להכיר
את התפילין מניח נער בר המצווה כבר לפני תפילת שחרית. לכל עדה יש מסורת שונה מתי מניחים תפילין בפעם הראשונה. אצל עדות אשכנז נוהגים להניח תפילין חודש לפני התאריך שבו ימלאו לנער שלוש עשרה שנים ואצל חלק מעדות ספרד יום אחד בלבד לפני התאריך.
בימי שני וחמישי מתקיימת קריאה מקוצרת. בימים אלו קוראים רק שלושה חלקים מפרשת השבוע. את הפרשה המלאה של אותו שבוע יקראו בשבת הקרובה בבית הכנסת.
יש נערים הקוראים את כל הקריאה בתורה, יש הקוראים רק חלק ממנה. טקס העלייה לתורה אינו מחייב קריאה בתורה. מספיק לעלות לתורה ולברך את הברכות הנהוגות לפני הקריאה ולאחריה. אם יחליט נער בר המצווה כי הוא רוצה לקרוא בתורה, הוא ילמד איך לקרוא באמצעות מדריך מיוחד או רב שיכין אותו לקריאה. חשוב לדעת כי לקריאה בתורה יש ניגון מיוחד, בתורה אין סימני ניקוד או פסיק, אלא סימנים הנקראים טעמי המקרא .
כאשר עורכים טקס בר מצווה בכותל עם בני המשפחה מחלקים את הכיבודים, התפקידים, בין המוזמנים ובני המשפחה. חלק מהם יתכבדו באמירת הברכות לפני הקריאה ולאחריה, נוסף על חתן בר המצווה, חלק יתכבדו בפתיחת ארון הקודש או בהוצאת ספר התורה ובהכנסתו חזרה לארון לאחר סיום הקריאה.
מפטיר זוהי העלייה האחרונה לתורה, היא נקראת כך משום שהיא מפטירה אותנו מהפרשה.
הפטרה היא קטע קריאה מספרי הנביאים, קטע שתוכנו מתקשר לפרשת השבוע. גם לפני ההפטרה ולאחריה יש ברכות מיוחדות. חשוב לציין כי מפטיר והפטרה נהוגים רק בשבתות כאשר קוראים את כל הפרשה.
מנהג יפה ומרגש הוא זריקת סוכריות וממתקים על חתן בר המצווה לאחר העלייה לתורה. העלייה לתורה היא מאורע משמח וכחלק מהבעת השמחה נוהגים לזרוק סוכריות. זורקי הסוכריות שמחים, הנער החוגג שמח וכל מי שמלקט את הסוכריות שמח.